KKTC, “Social Sciences Citation Index”te Yer Aldı

Tarih: 28/12/2015

Uluslararası İlişkiler şu an çok popüler

Uluslararası ilişkilerin geniş kapsamlı bir bölüm olduğunu, herhangi bir iş dalında çok spesifik bir bölümden mezun olunduğunda iş garantisinin olmadığını anlatan Işıksal “Uluslararası ilişkiler şu sıralar daha popüler, çünkü Türkiye’deki kamu sınavlarında kabul edilen bir bölüm” dedi.

Bu bölümün esas kurulma amacının diplomat yetiştirmek olduğunu vurgulayan Işıksal, “Özellikle Dışişleri Bakanlığı’nda, daha sonra bu yoldan giderek kamu yönetimi hatta diğer branşlarda da çalışılabilir. Herkes uluslarası ilişkiler uzmanı olamaz, meslek için kendinizi adamanız lazım” dedi.

Social Sciences Citation Index

Yazdığı makalenin Social Sciences Citation Index’te yaylınlanmasına değinen Işıksal “Bu yayın dünyanın herhangi bir ülkesinde yayınlansa hiçbir önemi olmayabilirdi, attığım ufak bir adım ama bizim ülkemizin şartlarını göz önünde bulundurduğumuzda büyük bir adım. Electoral Studies tamamen seçim analizlerine yer veren en önemli dergi, KKTC uluslararası alanda tanınmayan bir ülke, doğal olarakta hiçbir seçime yer verilmemiş” dedi.

Yazışmalar 6 ay sürdü

Bu makale için 6 ay önce yazışmalara başladığını anlatan Işıksal, “En son Eylül ayında makalemi kabul ettirmeyi başardım. Öncelikle sadece dünyada tanınmış ülkelerdeki seçim analizleri makalelerinin değerlendirilmeye alındığı dergide uzun bir mücadele ve yazışma süreci sonrasına ilk kez Kuzey Kıbrıs’ta yapılan bir seçim makalesinin yer almasının bir ilk oldu. Kuzey Kıbrıs’ın bir ülke olarak kabul edilmesinin oldukça sevindirici bir gelişme oldu ve böylece Kıbrıslı Türk akademisyenleri için de gelecek adına bu kapının açılmış oldu” dedi.

KKTC’deki seçim sistemi tanıtıldı

Bu makalenin yayınlanmasıyla KKTC’deki seçim sisteminin ilk kez dünyaya tanıtıldığını ve bu makale sayesinde ülkemizin akademik dünyada daha çok tanınacak olmasının, Kuzey Kıbrıs üzerine yazılacak bundan sonraki makalelere referans teşkil edilecek olmasın heyecan verici olduğunu belirten Işıksal, şunları vurguladı: “Kendi ısrarlarımız neticesinde makaledeki yazar adresinin ‘Girne Amerikan Üniversitesi, Girne, 99428, Kuzey Kıbrıs’ olarak basılması, bugüne kadar Kuzey Kıbrıs ile ilgili basılan SSCI makalelerin sistem gereği Cyprus veya ‘Mersin 10 Turkey’ olarak yazılması gerektiğini yine editörlerle yapılan yazışmaları neticesinde bunu North Cyprus (Kuzey Kıbrıs) olarak değiştirildi”