CINGILLIOĞLU, “EURO ÇIKAR, STERLIN VE TL İNER”

Tarih: 13/10/2017

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İşletme Ekonomi Fakültesi, Bankacılık ve Finans Bölüm Başkanı Yrd. Doç. İlker Cıngıllıoğlu, dövizde ki dalgalanmalar ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Cıngıllıoğlu GAÜ Medya’ya yaptığı açıklamasında, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi`nin yaptığı açıklamaların, Euro ve tahvil getirilerinde keskin bir yükselişe neden olduğunu, Draghi yakın zamanda yaşanan bu yükselişin parasal sıkılaşma politikası neticesinde değil, bir süre daha zayıf enflasyona tolerans göstermeye yönelik bir sinyal olduğunu ifade ettiğini söyledi.

Cingillioğlu açıklamasının devamında ise şunları söyledi;

Cıngıllıoğlu, “Politik Belirsizlikler Nedeniyle Sterlinin Euro Karşısındaki Düşüşüne Devam Edeceğini Düşünebiliriz”

“Ayrıca Draghi son dönemlerdeki güçlü ekonomik verilere sürekli dikkat çekerek, piyasaları Avrupa Merkez Bankası`nın sonbahardaki toplantısında 2.3 trilyon Euroluk tahvil alım programı hakkında verilebilecek bir karara hazırlamayı hedeflediğini belirtti. Bunun yanı sıra enflasyonda yüzde 1.2`ye doğru bir yavaşlama görülmesinden dolayı yakın zamanda herhangi bir parasal genişlemeye gidilmeyeceğinin de mesajı verildi. Dolayısıyla Euronun TL ve Dolar karşısındaki yükselişinin yılın son ve yeni yılın ilk çeyreğinde de devam edeceği, TL’nin ise dolar karşısında bu yıl sonu itibarıyle 3.78’lere kadar gerileyebileceği birçok analist tarafından öngörülmekte. İngiliz ekonomisindeki büyümenin bu yıl zayıf olması ve yaşanan politik belirsizlikler nedeniyle Sterlinin Euro karşısındaki düşüşüne devam edeceğini de söyleyebiliriz” dedi.